Ontdek de kracht van etherische oliën - bestel vandaag nog!
Veelgestelde Vragen

F.A.Q over etherische olie

Wat zijn etherische oliën?
Etherische oliën zijn aromatische stoffen die worden gewonnen uit planten, vaak door middel van stoomdestillatie of koude persing.
Ze bevatten de natuurlijke geur en smaak van de plant waaruit ze worden gewonnen.

Ze zijn heel geconcentreerd, vaak wel 50 tot 70 keer sterker dan de kruiden in je keukenkastje.
Er is heel veel plantaardig materiaal nodig om ze te maken. Bijvoorbeeld wel 65 citroenen voor 15ml pure citroenolie.

Wat is het verschil essentiële olie en etherische olie?
Er is geen verschil tussen essentiële olie en etherische olie. Essentiële olie komt eigenlijk van de Engelse term essence wat extract betekent. Formeel is het dus een verkeerde vertaling. Toch gebruik ik deze naam vaak omdat ze een essentieel onderdeel van de plant zijn en een essentieel onderdeel van mijn leven. De naam etherische olie duidt erop dat het een vluchtige stof betreft.
De oliën “verdampen”/ geven geur af bij kamertemperatuur.

Wat is het verschil tussen etherische en geur oliën?
Een geurolie is vaak een volledig synthetische olie. Synthetische stoffen zorgen voor een grotere belasting van je lijf en je gezondheid. Veel mensen krijgen hoofdpijn of worden zelfs misselijk. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam om je te beschermen tegen toxische stoffen. Gebruik liefst zo min mogelijk synthetische stoffen (ook in wasmiddel, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen etc.)

Zijn etherische oliën natuurlijk?
Ja, etherische oliën zijn natuurlijk omdat ze worden gewonnen uit plantaardige bronnen. Echter, het is belangrijk om op de kwaliteit en zuiverheid van de etherische oliën te letten om ervoor te zorgen dat ze geen synthetische toevoegingen bevatten.

Hoe worden etherische oliën gemaakt?

Er zijn meerdere manieren om oliën uit organisch materiaal te verkrijgen, maar een goede kwaliteit olie verkrijg je door koude persing (zoals bij voorbeeld bij citroenolie van citroenschillen) of door stoomdestillatie (zoals bijvoorbeeld bij lavendel). Andere manieren zijn bijvoorbeeld co2-extractie en extractie met een oplosmiddel.

Waarvan worden etherische oliën gemaakt?
Etherische olie komt voor in zaden, schors, stelen, wortels, bloemen, vruchten en andere delen van bomen/planten/ struiken

Zijn etherische oliën veilig?
Hou je altijd aan de richtlijnen om etherische oliën veilig te gebruiken.
Maar wees voorzichtig vanwege contra-indicaties.
Sommige etherische oliën moeten vermeden worden tijdens de zwangerschap of bij bepaalde gezondheidsproblemen.

Hoe worden etherische oliën gebruikt?
Etherische oliën kunnen worden gebruikt voor aromatherapie, massage, huidverzorging, haarverzorging en om schoon te maken.
Dit kan op verschillende manieren
| zie toepassingen |

Welke etherische oliën zijn het meest populair?
Enkele van de meest populaire etherische oliën zijn lavendel, tea tree, pepermunt, eucalyptus, citroen, rozemarijn, sinaasappel en wierook.

Hoeveel druppels zitten er in een 10ml flesje?
In de 10 ml flesjes zitten ongeveer 200 druppels.
Per keer gebruik je 3-5 druppels

Hoe lang duurt het voor je resultaat kunt verwachten?
Dat kan al binnen een paar minuten maar soms heeft het bij meer complexere dingen gewoon tijd nodig (soms loop je al jaren met klachten, verwacht dan ook niet dat alles met één keer smeren weg is). Negen van de tien oliën werken bij iedereen waarvoor ze bedoeld zijn maar is het soms even uitzoeken welke olie (of combinatie) het beste bij jou past. Dat er een olie is die voor jou werkt dat is zeker!

Hoe lang gaan etherische oliën mee?De houdbaarheid van etherische oliën kan variëren, maar ze kunnen over het algemeen enkele jaren meegaan als ze op de juiste manier worden bewaard, zoals op een koele, donkere plaats.

Waarom moet je rustig beginnen met etherische olie?

Je lijf moet eerst wennen aan de kracht van deze oliën. Als je in één keer te veel druppels gebruikt kan het een contra effect hebben: bijvoorbeeld de hele nacht wakker liggen in plaats van goed slapen. Tevens als je oliën te veel en onverdund gebruikt en je houdt veel gif- en afvalstoffen vast, dan kun je een detox-reactie ervaren. De verschijnselen hiervan zijn: misselijkheid, hoofdpijn, darmklachten, erg moe voelen en uitslag en jeuk krijgen (het laatste komt niet heel vaak voor). Begin dus de eerste week met 1-2 druppels in de diffuser.
Deze verschijnselen zijn vaak binnen een week over en dan kun je gewoon de oliën gaan gebruiken, mits je het rustig opbouwt.

Hoe worden etherische oliën bewaard?Etherische oliën moeten worden bewaard in donkere, luchtdichte flessen op een koele plaats, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen.
Dit helpt de houdbaarheid te verlengen en de kwaliteit te behouden.

Kunnen etherische oliën bederven?Etherische oliën kunnen uiteindelijk bederven na verloop van tijd, vooral als ze worden blootgesteld aan lucht, warmte of licht. Het is belangrijk om de vervaldatum en bewaarcondities te controleren.


Waarom mag citrusolie niet in plastic?
Citrusoliën pakken afvalstoffen aan, waardoor ze ook het plastic aan tasten waardoor we het kunnen binnenkrijgen, en dat willen we niet. Dit geldt voor plastic bekers, drinkflesjes maar ook voor de diffuser van goedkoop plastic
Het is daarom belangrijk een diffuser te hebben van sterk gehard kunststof

Mag je etherische olie ook innemen?
NEE! Het wordt wel gedaan maar wij zijn het er echter niet mee eens.
Ook al zijn de oliën van een goede kwaliteit zijn en 100% natuurzuiver.
Het innemen van etherische olie kan echt gevaarlijk zijn. Het kan super belastend zijn voor je slokdarm en maag.

Hoe verdun je etherische oliën voor huidgebruik?
Etherische oliën moeten worden verdund in een draagolie, zoals jojoba-olie, kokosolie of amandelolie, meestal in een verhouding van 1-3% etherische olie tot draagolie, afhankelijk van de toepassing en gevoeligheid van de huid.
|leer er alles over in de basis training|


Hoeveel druppels etherische olie moet in de diffuser?

Op basis van 200 ml:

Baby’s tot 1 jaar: 1 druppel

Kinderen van 2-4 jaar: 2-4 druppels

Kinderen 4-8 jaar: 3-4 druppels

Kinderen 8-12 jaar: 4-5 druppels

Volwassenen: 5 tot 10 druppels

Zwangere vrouwen: 5 druppels

Kunnen etherische oliën allergische reacties veroorzaken?
Ja, sommige mensen kunnen allergische reacties ervaren op bepaalde etherische oliën, vooral bij direct huidcontact
Het is belangrijk om een allergietest uit te voeren voordat u een nieuw product gebruikt.

Hoe test je op een allergische reactie op etherische oliën?
Om een allergische reactie te testen, verdunt u een kleine hoeveelheid etherische olie in een draagolie en brengt u deze aan op een klein stukje huid. Wacht 24 uur en controleer op roodheid, jeuk of irritatie.

Zijn de oliën ook veilig voor kinderen en baby’s?

Ja, maar niet alle etherische oliën zijn veilig voor kinderen.
Gebruik lavendel, kamille, mandarijn en sinaasappel en bij voorkeur de
speciale Kinderlijn.

Zijn etherische oliën veilig tijdens de zwangerschap?
Sommige etherische oliën kunnen veilig worden gebruikt tijdens de zwangerschap, maar anderen moeten worden vermeden vanwege mogelijke risico's voor de moeder en de baby.

Welke etherische oliën niet gebruiken tijdens de zwangerschap?
Etherische oliën die tijdens de zwangerschap moeten worden vermeden, zijn onder andere Anijs, Atlasceder, Basilicum, Blauwe Kamille, Ceder, Cypres, Dragon, Hysop, Jeneverbes, Kamfer, Kaneel, Kruidnagel, Lemongrass, Marjolein, Mirre, Niaouli, Nootmuskaat, Scharlei, Salie, Rozemarijn, Tijm, Venkel en Wintergreen

Mogen etherische olie ook ingezet worden voor huisdieren?

Je mag nooit pure etherische olie op de huid aanbrengen.
Dieren hebben een andere waarneming van geuren dan de mens.

Wees bij katten voorzichtig met etherische olie

Verneveling in je aroma diffuser kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat je huisdier altijd weg kan uit de ruimte als hij/zij het niet fijn vind.
Een dier geeft vaak zelf goed aan als de etherische olie gewaardeerd wordt, net als de mens.

Bij het aanhouden van deze richtlijnen en etherische olie met een goed gezond verstand te gebruiken kan etherische olie net als bij de mens een groot voordeel voor de gezondheid zijn.

Kunnen etherische oliën huidverkleuring veroorzaken bij blootstelling aan de zon?
Ja, sommige etherische oliën, zoals citrusoliën, kunnen fototoxische reacties veroorzaken bij blootstelling aan de zon, wat leidt tot huidverkleuringen of brandwonden. Het is belangrijk om deze oliën te vermijden voordat u in de zon gaat.

Kunnen etherische oliën ook werking hebben opmedicijnen?
Ja, sommige etherische oliën kunnen interageren met bepaalde medicijnen, dus het is belangrijk om advies in te winnen van een zorgverlener voordat u etherische oliën gebruikt, vooral als u medicijnen gebruikt.

F.A.Q over aroma diffsuers 

Wat is een aroma diffuser?
Een diffuser is een apparaat wat koud water verdampt. Een aroma diffuser heeft een watertank die je vult met water en therische olie. Wanneer je het apparaat aanzet, wordt het water door trillingen omgezet in nevel. Deze nevel wordt samen met de geur door de ruimte verspreid.

Wat is het nut van een diffuser?
Een diffuser bevat een waterrecervoir.
Het water verdampt, deze damp zorgt voor een betere luchtvochtigheid in huis.

Waar plaats je een diffuser?
Zet de diffuser in een ruimte waar je de geur van etherische oliën wilt verspreiden. Zoals in een woonkamer, slaapkamer, kantoor of wellnessruimte. Zet de diffuser op een vlakke ondergrond zodat hij niet kan omvallen of in contact komt met water.

Hoeveel druppels gebruik je in de diffuser?

Dit is per ruimte verschillend. Voor een kleine ruimte, bijvoorbeeld een slaapkamer, adviseren we altijd 2 tot 3 druppels etherische olie in de diffuser.

Voor grotere ruimtes, zoals bijvoorbeeld een woonkamer of woonkeuken, adviseren we altijd om met 4 tot 6 druppels te beginnen. Is de geur dan niet sterk genoeg? Voeg dan een paar extra druppels toe.

Het is altijd een beetje uitzoeken welke hoeveelheid voor jou het fijnste is. Dit kan zelfs nog per etherische olie verschillen. De ene olie is qua geur een stuk sterker of zwaarder dan de andere olie.

Kan ik gewoon water gebruiken in mijn aroma diffuser?
Ja, je kunt gewoon water gebruiken, maar het wordt aanbevolen om gedestilleerd water te gebruiken om de levensduur van je diffuser te verlengen en kalkaanslag te voorkomen.

Hoe vaak moet ik het water in mijn aroma diffuser vervangen?
Het wordt aanbevolen om het water dagelijks te vervangen en de diffuser regelmatig schoon te maken om bacteriën en schimmelgroei te voorkomen.

Is een aroma diffuser veilig voor huisdieren?
Sommige etherische oliën kunnen schadelijk zijn voor huisdieren, dus het is belangrijk om te controleren welke oliën veilig zijn voor jouw huisdier voordat je ze gebruikt in een aroma diffuser.
Zorg er altijd voor dat huisdieren niet in direct contact kunnen komen van de diffuser en de ruimte in het begin kunnen verlaten.

Kan er parfum in een diffuser?

Nee! Parfum is hetzelfde als geurolie, hierdoor kan de diffuser beschadigen.

Kan parfum olie in diffuser? Aangezien parfum olie hetzelfde is als geurolie (en dus een synthetische olie) raden wij dit ook absoluut af om te gebruiken in combinatie met een diffuser.


Hoe maak je de diffuser schoon?
Schenk het water voorzichtig eruit via de achterkant van de diffuser.
Met een watten schijfje maak je de binnenkant en het bakje schoon (lauw water).
In het waterbakje, zie je een rondje, dit is de sensor, deze maak je voorzichtig schoon met een wattenstaafje.
Gebruik je de diffuser elke dag? Dan is het advies om deze 1 keer per week schoon te maken.

Kan ik een aroma diffuser gebruiken tijdens zwangerschap?
Sommige etherische oliën worden niet aanbevolen tijdens zwangerschap, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te overleggen met een zorgverlener voordat je een aroma diffuser gebruikt tijdens de zwangerschap.

Hoe lang kan ik mijn aroma diffuser continu laten werken?
Dit hangt af van de capaciteit van je diffuser, maar de meeste diffusers kunnen continu werken voor 3-6 uur voordat het water bijgevuld moet worden.

Aroma mail

Schrijf je in voor de aroma mail

Blijf op de hoogte van nieuwtjes en ontvang handige tips over aromatherapie!